Napjaté derby se rozhodovalo až v posledních vteřinách

Páteční zápas prvního listopadového večera dokázal, že basketbal na Litoměřicku dokáže mít slušnou návštěvnost. Diváci obou táborů ve sportovní hale U Přívozu vytvořili na měřítka severočeské ligy skvělou atmosféru.

Pro oba týmy bylo důležité nepodcenit začátek. Stejně jako derby pražských „S“, ani zde není favorit nikdy jasný. Lovosičtí během úvodních 20 vteřin dvakrát faulovali a potřebovali se srovnat v obraně. Kromě lehce rozpačitého úvodu to byli právě domácí, kteří netradičně udávali tempo hry. V útoku nic nevymýšleli a při každé příležitosti šli střemhlav do koše. Z toho plynuly fauly hostů, kteří v první části zavinili dvanáct trestných hodů.

Úspěšnost střelby vázla na obou stranách, což dávalo šanci útočnému doskakování. Tuto disciplínu zvládli lépe litoměřičtí, které domácí defenzíva nedokázala po střele odstavit a i několikrát za sebou nechala svůj doskok soupeři.

Litoměřice po většinu zápasu aplikovaly vysunutou obranu, která si vybrala svou odměnu. Zmatky na domácí rozehrávce bolely oči a častokrát se zbytečně sama dostala pod tlak. Hosté si tento styl hry vzhledem k rozsahu své lavičky mohli dovolit, ani ve druhém poločase tak domácí neměli příliš klidu.

Neefektivní útok ve třetí čtvrtině obou týmů lehce naklonil vedení na stranu Litoměřic. Tato část, která skončila skórem 8-13, byla pro lovosické hrozně náročná. Diváci v některých momentech sledovali tenisový zápas – hra se po pár vteřinách přelévala na druhou stranu a zase zpět.

Hosté si vytvořili větší náskok až v poslední části, když tři minuty před koncem především díky bodům Zycha odskočili na 10 bodů. Lovosice stály čelem ke zdi a věděly, že pokud chtějí zápas aspoň zdramatizovat, musejí bezpodmínečně skórovat. Osud domácích vzal do svých rukou Tůma, který díky dvěma trojkám přes obránce vykřesal naději. Minutu před koncem při rozdílu jediného bodu byla v hale neuvěřitelná atmosféra. Ale právě v tuto chvíli se možná projevila únava na straně Lovosic, která zapříčinila pomalejší pohyb v obraně, která ke klíčovým střelám z dvoubodové hranice pustila opět Zycha a Bubeníka. Ani jeden z nich nezaváhal a přestože lovosičtí snížili znovu díky trestným hodům, tak závěrečná trojka, která by si vynutila prodloužení, do obroučky nezapadla a Litoměřice tak těsné vítězství uhájily.

ASK Lovosice – Slavoj BK Litoměřice 63:66 (35:34)

Střelci a sestava: Tůma 16, Puchar Jiří 15, Žižka 14, Anton 10, Härting 6, Ivančo 2, Puchar Vojtěch a Staněk.

Přestože byli domácí ze závěru mírně skleslý, odcházeli s hlavou nahoře, protože věděli, že jejich obrana konečně za něco stála. Defenzíva ale neodčinila hrubé chyby při rozehrávce, špatné pokrytí doskoku nebo průměrnou úspěšnost trestných hodů. I Litoměřice solidně bránily a hlavně díky aktivitě na útočném doskoku brali výhru.

Ještě jednou je potřeba poděkovat všem divákům, kteří si v páteční večer udělali čas a přišli podpořit svůj tým. Hlavně díky nim ze sebe hráči vydali nadstandard. Určitě svojí návštěvy nemohli litovat.