Muži v šesti dokonali obrat sezóny

Trenér mužů si je dobře vědom špatné tréninkové morálky, právě kvůli které jeho tým bojuje v nadstavbě o „nejlepší“ 13. místo. Družstvu nezbylo nic jiného, než tuto realitu přijmout a snažit se aspoň uspět v této skupině. Ve třetím kole si tak muselo poradit s děčínskými Křešicemi, které vzhledem k šířce svého kádru papírově neměly konkurovat.

Hráči ale ještě před začátkem zápasu pochopili, že dnes to nebude jednoduchý boj. V šatně velké tak, že by v ní bez problému mohla sídlit česká hokejová reprezentace včetně realizačního týmu, se sešli v šestičlenné sestavě.

Domácí vycítili, že mají příležitost po výhře se Skřivánkem opět zabodovat. Po celý zápas jejich obrana přistupovala k lovosickým útočníkům poněkud opatrně hlavně z důvodu, aby se nikdo z hráčů nedostal do problému s fauly kvůli stejně úzké sestavě.

Hostům stačilo v obraně nepropadat v jeden na jednoho, což se proti mladým, atletickým hráčům příliš nedařilo. Ti si tvořili šance spíše individuálním pojetím hry a přes měkkou obranu se dokázali prosadit. Za celý poločas se nikdo bodově neodtrhl, křešičtí ale po drtivou většinu utkání vedli.

Lovosičtí z vyrovnaného průběhu znervózněli během třetí části. Ze čtyřminutového úseku i přes mnoho šancí nevytěžili ani bod, zatímco domácí se šňůrou 15-0 dostali do velkého náskoku. Ledovou sprchu ukončil až závěr třetí čtvrtiny a skóre na tabuli nevypadalo vůbec dobře.

Nepomohl ani úvod poslední části, ve které musely Lovosice nutně započít nápor. Do čtvrté minuty byl stále rozdíl propastných 17 bodů a situace vypadala jako beznadějná.

Náznak ke zdramatizování začal několika rychlými koši a získaným míčem, po kterém hned braly Křešice timeout (skóre -10). Ten ale lovosické nezchladil, naopak z dalšího útoku se podruhé v zápase prosadil za tři body Vojtěch Puchar (skóre -7) a vlil spoluhráčům naději do žil. Domácí znervózněli ještě více, když Ivančo s kapitánem Pucharem pod návalem emocí agresivně zdvojili a dvakrát vytěžili jednoduchý volný nájezd a snadné body (skóre -3).

A v tu chvíli bylo ještě dostatek času obrátit zápas. Pasáží 0-17 se Lovosice téměř vrátili do zápasu, potřebovali ale ještě v náporu chvíli vydržet. Dvě minuty před koncem snížil Žižka na rozdíl jednoho bodu a vedení minutu před koncem převrátil z pod koše lovosický kapitán. Křešice se neúspěšnými trestnými hody obraly o vedení a lovosičtí utráceli vteřiny. Špatnou přihrávku a téměř ztrátu přetvořil Ivančo ve svůj prospěch a po faulu na svoji osobu šel na čáru trestného hodu, to vše zhruba deset vteřin před koncem. Přítomné diváky ale ještě poškádlil, když ani jeden ze dvou pokusů neproměnil. I to ale hned odčinil a druhou šestku si sám doskočil, načež přihrál Staňkovi. Ten se podíval kolem sebe, ale protože po něm přihrávku chtělo všech ostatních devět hráčů, nechal si míč v náručí a domácí ho faulem poslali střílet trestné hody, to vše sedm vteřin před koncem.

Členky lovosického fanklubu si přes své chytré náramky naměřily rekordní tepové hodnoty, které dosáhly téměř klinické smrti ve chvíli, kdy Staněk druhou šestkou netrefil zařízení a domácí si při přerušené hře mohli vzít timeout. Nejhorší možný scénář se úspěšně odehrával jen do chvíle, kdy Jakub Puchar svými hbitými nohami maximálně ztížil nájezd domácímu hráči, který byl naštěstí neúspěšný a siréna tak ukončila zápas, který Lovosice vyhrály o jediný bod.

BK Děčín Křešice – ASK Lovosice 75:76 (39:35)

Střelci a sestava: Žižka 22, Puchar Jiří 16, Puchar Vojtěch 15, Puchar Jakub 13, Ivančo 10, Staněk.

Na hřišti propukla čistá euforie, lovosičtí zvítězili i ve třetím utkání a vzhledem k průběhu za to můžou být vděční. Vděční za to, že svojí obranou v poslední čtvrtině dovolili soupeři jen 4 body a že nesložili zbraně ani v téměř prohraném zápase.

„Byl to prostě obrat jako kráva…“ Takto to krátce okomentoval trenér a kapitán týmu Jiří Puchar
Lovosičtí cítí, že se musí stát zázrak. Hráč s číslem 17 po odbyté šichtě na hřišti posílá místo sebe hráče s číslem 7, který zjevně přemýšlí nad neřešitelností této situace.
Lovosická třináctka neměla pod košem konkurenci a byla nejlepším střelcem hostů.