Postup do ligy starších žaček se nezdařil

V uplynulém víkendu odehrály lovosické žákyně kvalifikační zápasy o postup do žákovské ligy. Za soupeřky měly družstvo USK Praha, SKB Tišnov a BK Klatovy, všechno týmy, které s hraním žákovské ligy již mají zkušenosti.

USK Praha – ASK BK Lovosice 86:21 (49:10)

Sestava a body – Karfíková 6, Jaškovová 4, Bednaříková 4, Procházková 4, Šulerová 2, Svobodová 1, Smutná, Švábová, Křivánková, Udatná, Durková.

ASK BK Lovosice – SKB Tišnov 16:80 (37:12)

Body – Svobodová 5, Šulerová 4, Švábová 3, Procházková 2, Bednaříková 1, Jaškovová 1.

BK Klatovy – ASK BK Lovosice 85:21 (43:9)

Body – Bednaříková 6, Švábová 4, Křivánková 3, Svobodová 2, Šulerová 2, Procházková 2, Karfíková 2.

V prvním utkání domácí tým USK začal hrát hned od začátku hodně agresivně v obraně, nedávaly nám šanci se dostat do hry, jejich vysoké podkošové hráčky doskočily každou neúspěšnou střelbu. Soupeřky byly i hodně rychlé, každý vybojovaný nebo doskočený míč si ihned přihrávaly do rychlého útoku.

Druhé utkání bylo v první čtvrtině dost herně i bodově vyrovnané, ale od druhé čtvrtiny nás opět soupeřky přehrávaly v každé činnosti, byli úspěšné ve střelbě a jejich jediná hodně vysoká podkošová hráčka nám dávala zabrat v její obraně.

Poslední utkání kvalifikace v neděli bylo překvapivě až do 6 minuty herně a také i bodově vyrovnané, naše hráčky se dostaly často i do střelby, ale moc nedávaly koše, ale dokázaly jsme ubránit soupeřky a hrály chvilku překvapivě pěkný basketbal. Od druhé čtvrtiny jsme už zase hodně ztrácely míče, nedokázaly jsme občas přejít půlku a měly jsme hodně zbrklou střelbu.

V těchto zápasech si děvčata vyzkoušela, jak se hraje rychlý basket, důrazná obrana je základ a že bez myšlení v rozehře se nedá hrát. Ale pár pěkných akcí se podařilo i nám. Děvčata si vyzkoušela v každém zápase odehrát naučené akce, ale opět – bez důrazně postavené clony, důrazné hry tělo na tělo a bez rychlosti nejde dávat koše.

Hodnocení hráček

Anička Jaškovová hraje na rozehře, když ji soupeřka moc neotravuje a netlačí na ni, tak dokáže hru rozehrát, děvčata v útoku zorganizuje a je schopná dojít sama až do koše. Jak na ni ale soupeřka zatlačí v obraně, zmatkuje, přihrává zbrkle a dělá hodně chyb v rozehře. V obraně je pomalejší, nechává soupeřku dost daleko od sebe a pak nestíhá její sběhnutí si pro míč.

Lucka hraje na postu podkošové hráčky, tento víkend odehrála v útoku dobře, dokáže si pod košem vytvořit šanci na přihrávku a pak hrát jedna na jednu, pozičně a technicky je všechno dobře, jen ta rychlost. Pokud by tuto svoji hru dokázala zrychlit, bylo by to výborné. V obraně je také pomalejší, chybí dostatečný výskok, v těchto zápasech schytala od soupeřek hodně ran, ale sama je nerozdá.

Štěpánka je také podkošová hráčka, střídá ale i na křídlo. Chtěla by dávat koše, rychlá je, jenže když se jí podaří míč získat nebo ji ho spoluhráčky přihrají, tak jde do útoku jak beran, sklopí hlavu, nevidí, neslyší a jede. Občas je ve svém útoku faulovaná, jenže zraněné zápěstí v těchto zápasech ji nedovolilo dát nějakou šestku. V obraně moc nemaká, nevyskočí, je potřeba hrát stále naplno. Měla by v útoku více přemýšlet a snažit se soupeřku obehrát hlavou, potom by se tak nenaběhala.

Eliška Šulerová je oproti ostatním hráčkám věkově mladší, ale je šikovná a rychlá. Hraje na místě rozehry a občas na křídle, v těchto zápasech se jí dařilo na rozehře, občas se dostala do útoku a do střelby, ale soupeřky byly o dost vyšší, takže přes ně body nedávala. Brzy pochopila, jak má vypomoci při obraně podkošovým hráčkám, vybojovala takto hodně míčů, nebo rozskok, toto se ji opravdu dařilo a když se chytla míče, tak nepustila. Ale v obraně své hráčky není moc důrazná, měla by na soupeřku více tlačit a nenechat ji hrát a dostávat přihrávky.

Andrea hraje rozehru a na křídle podle potřeby, když měla trochu volnosti, tak dokázala míč rozehrát, hru organizovala, ale pokud nemohla dobře rozehrát, protože ji soupeřka bránila hodně těsně, začala zmatkovat, chtěla sama zakončovat, dávat body a v tom byla hodně zbrklá. Chybí je tréninky, nemá jistotu ani v driblinku ani ve střelbě. V obraně je rychlá, soupeřky doběhne, dokáže je ubránit i čistě bez faulu.

Natálie hraje jak kdy, v těchto zápasech se snažila, hraje na křídle, měla pěkné chvilky v obraně. V útoku pomáhala spoluhráčkám v rozehře, snažila se, jen ty clony – rozhodčí ji o stavení clon poučili, aby tolik nefaulovala. Ale i ona je pomalá oproti soupeřkám, v obraně je nestíhala.

Eliška Smutná hraje pod košem, ale protože se v prvním zápase zranila, moc toho neodehrála. Když se dostane v útoku k míči, hraje pozičně také dobře, ale nemá sílu na hodně agresivní a důraznou obranu od soupeřek, tak aby se prosadila ve střelbě. V obraně by také potřebovala zabrat, zrychlit a pro míč po střelbě vyskočit.

Tereza hraje na křídle, v těchto zápasech bylo vidět, že se snaží, aby nedělala chyby, chtěla být lepší, než jindy, ale moc to nešlo. Také i ona by měla být rychlejší, šikovnější a již mít lepší techniku střelby. V obraně hráčky doběhne, rychlá je, ale při boji o míč je málo důrazná.

Anička Karfíková si konečně pořádně zahrála proti hodně dobrým podkošovým hráčkám soupeřek, často to bolelo, ale ona se nedala a bojovala. Jen ta její pomalost v návratu do obrany. V útoku musí hodně zabrat, být důrazná když jde do střelby a když chce hrát, nenechat se odstavit od koše.

Vanda a Sára jsou ještě věkově o dost mladší, trénovaly s děvčaty, aby mohly v případě potřeby za ně zaskočit na hřiště. Pár minut na hřišti každá strávila, ale soupeřky je nenechaly nic moc zahrát, jsou opravdu málo zkušené a hlavně malé.

Celkově naše žačky překvapily, trenérky očekávaly o dost horší herní projev. V každém zápase jsme měli pár pěkných minut, kdy se hra dařila, dalo se na to koukat a bylo vidět, že také něco umíme.
Kapitola sama pro sebe rozhodčí – pochvalu pro ně, nechávali hru plynout, nepískali zbytečně ihned každý boj o míč, faulů odpískali také málo, takže si děvčata zažila na hřišti opravdu boj a byla to pro ně obrovská zkušenost. Bylo vidět, že se i zápas od zápasu náš herní projev trochu lepší.
Za předvedený výkon si děvčata zaslouží pochvalu, malou, ale přeci jen. Bylo hezké, že i když soupeřky byli o hodně lepší, rychlejší a drzejší v obraně, tak to lovosické žačky nezabalily a hrály s chutí a odhodlaně. Občas se také dokázaly do soupeřek pořádně obout, a nenechaly si vše líbit.

Škoda, že jsme nemohli tyto zápasy odehrát doma, rodiče by měli určitě radost z nebojácné hry svých dcer.