ROZHOVOR: trenérka Lahovská hodnotí první ligový zápas U14

Nová sezóna přinese pro mladší žákyně novou výzvu v podobě žákovské ligy, konkrétně ve skupině C budou vyzývat týmy nejen z našeho regionu.

Hráčky U14 již mají svůj první zápas za sebou – v domácím prostředí hostily Pastelku Mladá Boleslav.

ASK Lovosice – Pastelka MB 32:79 (15:46)

Sestava a body: Sedláková 9, Novotná 8, Smolová 4, Nedomová 4, Dlouhá 3, Kurková 2, Udatná 2, Klimtová, Nedorostová, Vernerová, Klančíková, Bezstarosti, Procházková.

Úvodní tři minuty nabídly mírnou nervozitu z obou stran a ani jeden bod. Hosté se ale do rytmu dostali rychleji a začali skóre naklánět na svoji stranu. Lovosické nestačily v obraně na zahrávané signály soupeře, díky kterým si během první části vytvořil příjemný bodový rozestup. Domácí měli šanci korigovat aspoň trestnými hody, ale velmi nízká úspěšnost z mnoha pokusů v tom moc nepomohla.

Přesto se ale Lovosicím nedá upřít snaha. Několik povedených útočných pasáží ale navázalo na pomalou reakci v obraně. Starší hráčky soupeře projevily své zkušenosti a na výhru si šáhnout do samého závěru nenechaly.

ROZHOVOR:

Paní trenérko, vy jste svoje družstvo žákyň, které v minulé sezóně slavilo ve své oblasti velký úspěch, letos přihlásila do žákovské ligy. Co vás k tomu přesně vedlo?

Děvčata jsou ve věku 11 až 13 let a tudíž podle věku již patří do kategorie U14. Taková kategorie ale v naší oblasti nemá obsazení, museli jsme zvolit žákovskou ligu.

Máte za sebou první zápas proti Pastelce MB, který vítězstvím bohužel neskončil. Co bylo hlavní příčinou?

Žákovskou ligu hrají všechny celky v republice a některé týmy mají již více herních zkušeností. Nám se sice v loňské sezóně povedlo vyhrát všechny zápasy, ale přesto bude většina týmů nad naše síly. Nám dělá stále problém hodně naivní obrana, velké mezery máme v rozehře míče do hry. Ani střelba ještě není žádná hitparáda.

V čem vaše hráčky tedy budou muset zabrat a v čem zapracovat?

Musíme zabrat v obraně, to je nejdůležitější. Také se musíme naučit úplně základní věci, jako jsou přihrávky a uvolnění se pro míč. Časem se zaměříme na clony a již nyní pilujeme střelbu, zatím bez většího úspěchu.

Před začátkem soutěže jste si musela jako trenérka v hlavě vytyčit nějaké cíle. Prozradíte, čeho chcete se svým týmem dosáhnout?

Chtěla bych, aby děvčata přišla na to, že basketbal je krásná hra, o to víc ještě, když se u ní myslí. A výkonnostní cíl mám – aspoň třetinu utkání odehrát kvalitně, abychom se za naší hru nestyděli a třeba i jednu třetinu zápasů hrát jako ten lepší tým na hřišti.