Minižákyně se zúčastnily Slánského poháru 2020

Přerušené soutěže se v mládežnických kategoriích bohužel nedohrávaly, patřičně se rozloučit s povedenou sezónou mohly minižačky kategorie U12 na Slánském poháru pořádaném domácím klubem BC Slaný.

Krátké video z turnaje ZDE: https://www.youtube.com/watch?v=JNjDpKqljxY

Kromě slánského a lovosického týmu se účastnilo pražské USK a HB Basket. Konkurence z jiného kraje měla ukázat, zda se zvládnou hráčky z Lovosic měřit s jinými týmy z Čech.

Úvodní zápas turnaje ukázal, v jak vysokém tempu se bude hrát. V dalším utkání, kde lovosické nastoupily proti USK Praha, se rychle ukázalo, kde tým pod vedením trenérky Lahovské ztrácí. První půle mohla být o něco vyrovnanější, kdyby velký počet střel měl za následek více bodů. Hráčky ostřelovaly koš ze všech stran, ale ani po doskoku neproměňovaly. USK využívalo ztrát, po kterých úspěšně v přečíslení zakončilo. Náskok univerzitního sportovního klubu s postupem času rostl a zápas skončil za stavu 50:26. Závěrečná pětice vzhledem k nepříznivému výsledku ale nic nezabalila a hrála stále ve vysokém nasazení.

Pauza mezi zápasy byla využita k obědu, konkrétně k řízku s bramborovou kaší. Restaurace sídlící s halou poskytla kromě poledního jídla pro účastníky dobré zázemí a pro trenéry velmi dobrý zákusek v podobě perníku.

Mezitím se utkaly celky Slaného a USK, což byl v programu velmi důležitý zápas pro další vývoj turnaje. Diváci sledovali skvělý mač a domácí z něj opět těsně vzešli jako vítězové a byli tak krok od prvenství.

Slehnout muselo trochu rychleji, protože v dalším měření sil vyšel na lovosické tým HB Basket. Ten v úvodním zápase turnaje těsně prohrál s domácím Slaným, takže si určitě chtěl zchladit žáhu.

Další soupeř potvrdil svoje kvality a individuální schopnosti. Šlo o vyrovnanější utkání, které kromě první čtvrtiny mělo více pod kontrolou HB. Lovosické opět doplatily na neproměňování střel, které by mělo vliv na výsledek. Zato pražské HB svoje šance proměnilo ve zlato, v důležitých momentech pokrylo nebezpečné útočnice a připsalo si vítězství 40:22.

Souboj o druhé místo nabídlo utkání obou pražských klubů. Další skvělý zápas s výbornou atmosférou a záživnou hrou, kde USK ve druhé půli zlomilo odpor HB Basketu.

Závěrečný boj čekal lovosické s domácím Slaným. Ten mohl utvrdit, že je na svém turnaji jedničkou a do zápasu vstoupil s velkou vervou. Domácí během každého zápasu předváděli nejlepší basketbal s útočnými prvky, které Lovosice nebyly schopné krýt. Opět se ukázalo, že i přes nepřízeň skóre, které už během poloviny bylo v rozdílu dvacetibodové, zbyla lovosickým hráčkám jediná věc, kterou se prezentovaly jak celou sezónu ve své soutěži, tak i zde – bojovností. Všichni vědí, že se za rozhodlého stavu bojuje těžko. To neplatilo pro lovosické. Ty jednoduše bojovaly po celou dobu a i když nebyly lepšími, snažily se maximálně soupeřkám přitěžovat. Skóre 66:25 hovoří o kvalitě domácího týmu, který v této kategorii patří ke špičce v republice.

Lovosice pocítily hořkost porážky během turnaje ve všech třech zápasech. Pro několika ročníkovou kategorii to byl ale po basketbalové stránce obrovský přínos. Všichni mohli od soupeře pochytit spoustu prvků, jak fungovat v obraně nebo jak sledovat a chovat se při hře.

Po odehrání všech zápasů už bylo na programu jen vyhlášení vítězů a zvolení nejužitečnější pětky turnaje. Do té se po zásluze dostala lídryně a kapitánka týmu Karolína Dlouhá, která svůj tým táhla a ukazovala svůj přehled na hřišti.

Lovosice si za krásné 4. místo odnesli kromě cen pro vítěze, poháru a diplomu i nádherný dort, který ihned v šatně zpacifikovaly. Ani trenérka nezůstala naprázdno – od starosty Slaného také dostala tašku s cenami a deštník, který se do deštivé soboty hodil.

Celý tým si zaslouží pochvalu za předvedený výkon, přestože z něj vyšel na bramborové pozici. Je to pro hráčky impulz, že se ještě musí hodně zlepšit, aby soupeře podobného ražení dokázaly více potrápit.

Za ASK Lovosice chceme organizátorům turnaje velice poděkovat za skvěle uspořádané klání. Bylo to super!