Muži nezvládli domácí zápas s Varnsdorfem

O soupeři z Varnsdorfu se dá říct, že je to takový starý známý. Nejseverněji položený soupeř soutěže se ale rozhodl působit v SČL již o pár let dřív, a tak se znovu setkal s lovosickým týmem mužů na jejich hřišti.

ASK Lovosice – TJ Slovan Varnsdorf 67:80 (35:40)

Anton Karel 16, Žižka Pavel 15, Šebo Jan 11, Härting Václav 10, Tůma Jonáš 7, Korous Jan 6, Puchar Jiří 2, Staněk Josef, Puchar Vojtěch.

V prvních chvílích domácí ukázkově ukázali, jak se dá úvod zápasu špatně zachytit. Hosté začali s přesnou střelbou za tři a celkovými pěti trojkami v první čtvrtině. Lovosičtí totiž v obraně nechávali střelcům prostor, za což byli krutě potrestáni. Domácí se prosazovali prakticky jen z pod koše, kde neměli hosté nikoho k rovnocennému boji.

Lovosice se stále nedokázaly poučit z laxní obrany nebezpečných střelců a ti stále své volné střely z dálky proměňovali. Určitý zlom ale nastal po dalším rychlém timeoutu. Domácí konečně začali bránit s patřičným nasazením, uklidnili se v útočné fázi a taky díky výrazně zlepšeným doskokům se na soupeře bodově dotáhl a ještě se dostal do vedení. Varnsdorf se téměř pět minut nemohl prosadit, pak ale v posledních chvílích prvního poločasu opět zavařil a mírné vedení si do přestávky opatřil.

Bída při střelách za tři provázela domácí borce vlastně po celý zápas. Hned během prvních dvou útoků hosté nadělili domácím dvě přesné trojky, a rázem byl náskok opět dvouciferný. Lovosice i ve třetí části opět pokazily vstup do hry a samy na sebe tak tvořily tlak. Nijak líbivý basketbal si ale opět našel své diváky, kteří neúnavně povzbuzovaly a věřily v závěrečný obrat.

V ten věřili i domácí hráči, kteří zatím vyhráli jen jednu čtvrtinu a to jen pouze o tři body. Stál tak před nimi těžký úkol – zkoncentrovat síly, které při rychlé hře hostů pomalu, ale jistě ubývaly. Museli taky uklidnit svoje hlavy, přestat se soustředit na rozhodčí nebo na chyby vlastních spoluhráčů. Prapor díky dvěma trojkám zvedl Anton, soupeř ale vzápětí oplatil stejnou mincí a tak se vedení Varnsdorfu nijak zásadně nezměnilo. Čas se neúprosně blížil ke konci zápasu a domácí, ač dělali co mohli, už nezvládli vytvořit závěrečný nápor, který by zápas zdramatizoval. Soupeř pár minut ke konci zpomalil hru a stále držel desetibodový náskok.

Lovosice tak padly na vlastním hřišti se soupeřem, kterého měli v hlavě stále ze ten samý, se kterým hrály před pár lety. Hlavním důvodem tohoto celkového neúspěchu je (když nebereme v potaz neaktivitu na doskoku, místy slabou obranu a špatnou úspěšnost střelby z dálky), že se domácí hráči soustředí na všechno možné, jen ne na svůj výkon. Někteří hráči mají návyk obhajovat svoje chyby, kterých se na hřišti dopustí, u rozhodčího se dožadují spravedlnosti a soustředí se na chyby svých spoluhráčů. Co jednou začít hledat chyby u sebe?