U17 – Liberec, Zákupy. Sedm statečných a drama na závěr zápasu

TJ Lokomotiva Liberec – ASK Lovosice 67:49 (36:31)

Sestava a body – Karfíková 14, Jaškovová 10, Šulerová 10, Procházková 7, Bednaříková 4, Bendová 4, Slavíková, Zdvořáková.

Sobotní zápas byl hodně bojovný, lovosické hráčky se do domácích pustily hned od začátku s chutí. Jedinou radost ze hry nám kazila téměř 190cm vysoká hráčka domácího týmu. Z té jsme měly obavy. Ale nakonec se přes ní dokázala Anička K. dostat do koše. Jenže jsme neměly útočný doskok, takže se domácí často dostávaly do rychlého útoku. Nám se podařilo zahrát naučené akce, ale když jsme nedaly koš, soupeřky toho využily.

Celý první poločas jsme se dokázaly udržet na dostřel od domácích, ale jako vždy – naše slabina třetí čtvrtina. Přesto, že si hráčky řekly, že to musí udržet a zahrát ještě víc zodpovědně, tak nakonec zkazily vše, co se dalo. Opět špatná rozehra, zbrklá střelba a žádný doskok. Čtvrtinu jsme prohrály 21:8 a nebylo co řešit. Poslední čtvrtinu jsme odehrály se skórem 10:10, opět pěkná hra, boj o každý míč, děvčata si v obraně vypomáhala, ale na výhru to už nebylo. Škoda, celý první poločas byl na pohled pěkný, hrálo se i docela slušně, rozhodčí zbytečně hru nepřerušovali, ale ta třetí čtvrtina……

TJ ASPV Zákupy – ASK Lovosice 62:63  (30:27)

Sestava a body – Šulerová 24, Jaškovová 23, Karfíková 10, Bendová 3, Slavíková 2, Procházková 1, Zdvořáková.

Jen sedm statečných odjíždělo v neděli k dalšímu  utkání do Zákup. Domácí měly také jen sedm hráček, takže na počet hráček zápas vyrovnaný. Také i hra byla vyrovnaná, protože lovosické hráčky se vůbec nemohly dostat do takové herní pohody jako v sobotu. Měly jsme plno nevynucených chyb, opět se nám dařilo přihrávat přímo do ruky soupeřkám, ty se naštěstí moc netrefovaly. Ale naše pěkná hra, co už umíme, byla někde… Téměř celé utkání domácí hráčky vedly, sice třeba jen o jeden koš, ale přece jen. Také rozhodčí se trochu rozpískali, naštěstí na obě strany, ale přece jen dost hráček ve druhém poločase už hrálo opatrněji, aby se nevyfaulovaly.

Ke konci třetí čtvrtiny jsme se konečně trochu rozehrály. Začaly nám vycházet naučené akce, děvčata konečně pochopila, co znamená drzý nájezd do koše, a začaly jsme dávat body. Toto se povedlo často Andul a Žambíně. Před začátkem poslední čtvrtiny jsme věděly, že domácí hráčky již mají dost faulů a mohly by se vyfaulovat. Takže děvčata dělala jeden nájezd za druhým, a úspěšně skórovala. Ve druhé minutě jsme se konečně dostaly do vedení. Podařilo se nám vytvořit sice malý, ale nakonec hodně důležitý bodový náskok. Již ve čtvrté minutě odešla pro pět faulů Anička, přesto se děvčata snažila a v obraně soupeřkám brala jeden míč za druhým. Ještě že tak.

Vytvořily jsme si pětibodový náskok, ale dvě minuty před koncem se vyfaulovala Naty, hned po ní ještě vyfaulovala i Andul, takže jsme hrály již jen ve čtyřech. Na hřišti zbyly hráčky které toho ještě nemají moc odehráno a začalo drama. Jen jsme se modlily, aby nám domácí nedaly lehké koše. Naštěstí jejich střelba byla úplně tragická. Nakonec se minutu před koncem vyfaulovala i Klára, takže na hřišti byla jen Žambína, Sára a Katka. Domácí daly po náhodné střele jeden koš a náš náskok byl jen tři body. Infarktový závěr, další náhodná střelba domácích, další úspěšný koš, náš náskok jeden bod. Jenže ještě mezitím za poslední dvě minuty střílely domácí hráčky za naše fauly trestné hody, celkem deset, ale nedaly ani jednu. Tři vteřiny před koncem domácí rozehrávaly pod naším košem, to už nervy trenérů pracovaly nadoraz. Rozehra se domácím sice podařila, ale Žambína a Sára dokázaly střílející hráčku ubránit. Bez faulu.

Nervy, nervy, nervy, škoda, že jsme nezahrály jako v sobotu, ale i takový zápas je potřeba zažít a hlavně si to zapamatovat.

Nakonec pochvala za hodně vydřenou výhru.