Žákovská liga se v Lovosicích hrát nebude

Starší minižačky se pokoušely v uplynulém víkendu o postup do žákovské ligy. Herní zlepšení bylo vidět, ale na soupeřky z Mostu, Ústí n. Labem a Proseka to nestačilo. Ostatní týmy převyšovaly lovosické žačky hlavně v rychlosti, herní chytrosti a pohotovosti při hře. Největší šok a překvapení jsme zažily hned v prvním sobotním utkání, kdy jsme hrály proti Mostu, a domácí tým se představil se zónovou obranou. Šok – tenhle způsob obrany naše hráčky vůbec neznají a tak se během hry učily proti této obraně hrát. Nebylo to snadné, jak se během hry naučit útočit proti hráčkám, které stojí v bedně, mají ruce vzpažené a brání území. V našem týmu nemáme ještě ani žádné velké střelkyně, takže to bylo velice těžké. Vydařila se nám pouze první čtvrtina, kdy se Andrea Bednaříková prosadila proti této obraně střelbou z dálky, dala si své první tříbodové koše a hned dva za sebou. A protože se ani domácí moc netrefovaly, tak jsme první čtvrtinu vyhrály 6 -5. Ale to bylo vše. Další průběh zápasu byl jednoznačný pro domácí, sice jsme nějaké koše daly, ale vyhrát se nám nepodařilo.

Ve druhém utkání s družstvem Ústí jsme odehrály stejným výkonem. Soupeřky nás bránily osobně, takže jsme se mohly pokoušet hrát útočné signály. Jenže naše nerozhodnost a roztěkanost nám nedovolily něco pěkného zahrát. Některé akce se nám podařilo začít, ale zase naše nedůrazná hra a naivita to vše zmařily.

V nedělním zápase již o nic nešlo, po sobotních prohrách bylo jasné, že do ligy nepostoupíme a tak jsme mohly zápas odehrát v pohodě. Jenže naše hráčky se do soupeřek pustily tak hodně, že po první čtvrtině měly tři hráčky 4 osobní chyby a ve druhé čtvrtině k nim přibyly další dvě. Je fakt, že rozhodčí se také v neděli probudili až moc a hezky se rozpískali. Ale některé naše clony a hlavně obrana hráček ve střelbě si zasloužily potrestat. Děvčata se vůbec nepoučila a stále dělala stejné fauly. Takže druhý poločas šlo o to, kdo se jak brzo vyfauluje a v jakém složení zápas vůbec odehrajeme. Trenér soupeřek nám nabídl, abychom druhý poločas střídaly tak, aby se utkání nějakým způsobem dohrálo. Přesto se tři hráčky nakonec vyfaulovaly a ostatní zápas dohrály s vysokým počtem faulů. Téměř celý zápas dělaly stejné chyby v rozehře, nedokázaly si pro míč naběhnout, natož se pro míč vůbec uvolnit, v návratu do obrany byly pomalé, doskakovat míč jsme nezvládly. V tomto zápase se lovosickým hráčkám vydařila poslední čtvrtina, přišli je povzbuzovat lovosické házenkářky a najednou děvčata hrála, jak o život. Mohutně povzbuzované si najednou dokázaly přihrát, zahrát nějakou akci a hlavně Štěpánka se prosadila a dávala body ze samostatného nájezdu do koše.

Pochvalu za bojovnost a snahu hrát, i když se nedaří a nezabalit celý turnaj zaslouží Andrea, jako kapitánka týmu šla ostatním příkladem. Také se jí dařila v prvních dvou utkáních střelba, trojky byly překvapením i pro ni, dávala i body z útočného signálu.

V obraně podkošových hráček soupeřek se blýskla Eliška Smutná, podařilo se jí ubránit je a doskočit míč, ale už se jí tak nedařilo v útoku, aby se i ona bodově prosadila.

Štěpánka a Lucka jako podkošové hráčky potřebují zlepšit fyzičku, to vlastně celý tým, a hlavně výskok a víc bojovat o doskočený míč.

Zabrat, zrychlit a herně přemýšlet musí Andulka, Naty, Markéta a Tereza. Žambína je ještě věkově mladá a potřebuje zabrat hlavně v obraně, to je činnost, která ji v poslední době nic neříká. Jana měla doplnit tým, abychom mohly v případě potřeby vystřídat a děvčata si na minutku na střídačce oddechla, je o tři roky mladší než jakou kategorii jsme hrály, ale hrála s velkým nezájmem. Linda je nová hráčka a čeká ji ještě hodně práce, aby se něco naučila a byla platná pro tým.

BK Baník Most – ASK Lovosice 60:31 (27:11)

Sestava a body – Bednaříková 18, Švábová 6, Svobodová 2, Procházková 2, Filípková 2, Křivánková 1, Jaškovová, Šulerová, Smutná, Brůnov á, Kunrtová.

ASK Lovosice – Slovan Ústí n. Labem 38:68 (17:27)

Body – Bednaříková 13, Švábová 8, Procházková 6, Smutná 4, Šulerová 3, Jaškovová 2, Filípková 2.

BK Prosek – ASK Lovosice 94:33 (37:4)

Body – Bednaříková 11, Svobodová 10, Jaškovová 4, Švábová, Brůnová, Smutná, Křivánková 2.

Komentář trenérky – naše hráčky měly v těchto zápasech i některé pěkné herní chvilky, posun v jejich hře je vidět, ale stále na soupeřky ztrácíme v rychlosti a herní chytrosti. V přípravě na tuto kvalifikaci jsem se snažila v děvčatech probudit rychlost, herní chytrost a zapálenost pro hru, jenže ne všechna děvčata k přípravě přistupovala zodopovědně a s touhou zlepšit se. Na tomto turnaji jsme viděly, že i když stejně staré, tak soupeřky byly opravdu rychlejší a pohotovější. Herní zralost můžeme nabrat pouze ve více náročných zápasech, ale to chce zase jen více času, který tomu musíme věnovat a ne všechny hráčky se tomu podřídí. Přesto je musím pochválit aspoň za to, že jely a v rámci svých možností bojovaly.