Muži – Děčín 15.3.2013

Poslední utkání nadstavbové části Oblastního přeboru mužů na domácí půdě sehráli lovosičtí proti Děčínu. Favoritem byli hosté, kteří ještě v nadstavbě neprohráli a na domácí palubovce nad Lovosicemi celkem snadno vyhráli.

Lovosice – Děčín 70:58 (43:28)

Body celkem: Beránek (21), Pova (6), Puchar Jiří st., Puchar Jiří ml. (2), Žižka (10), Šebo (23), Puchar Jakub, Malý (8).

A začátek utkání a vlastně i celá první čtvrtina potvrzovala předzápasové prognostiky. Hosté se celkem jednoduše dostávali do střeleckých pozic a ty také proměňovali. Domácí však oproti jiným zápasům snad pod vlivem toho, že od nich nikdo nic nečeká, hráli uvolněně a postupně vyrovnávali hru i skóre.

Ve druhé části pak svého soupeře dokonale zaskočili. Takhle organizovaně hrát jak v útoku, tak i v obraně, už dlouho diváci lovosické hráče neviděli. V podstatě jim vycházelo, na co sáhli a bodově svému soupeři doslova odskočili. Co bylo podstatné na zlepšení oproti předchozím zápasům? Jednak doskoky do oběma koši, kde hlavně Žižka a Šebo využili své výšky. Jednak konečně zabrala obrana. Obdržet od celkem produktivního týmu jen 13 bodů za čtvrtinu je úspěchem kvalitní obrany. A to, že se některým hráčům nedařilo v útoku podle svých představ, nic neznamenalo, neboť byli prospěšní právě v obranné činnosti.

A na vývoji zápasu nic na tom nezměnila i pro lovosické vždy kritická třetí část. I tu sehráli domácí na výbornou, i když by na ní samozřejmě kritičtí basketbaloví odborníci našli pár „much“.  Ale opravdu dobrá obrana nedovolila děčínským se alespoň bodově přiblížit svému soupeři, takže před poslední částí vedli domácí o 22 bodů.

To, že nakonec domácí překvapivě vyhráli jen „o dvanáct“, rozhodla poslední část, ve které stačilo mezi druhou a pátou minutou nedat sedm střel, hosté ucítili šanci a postupně náskok stahovali. Dokonce v osmé minutě na rozdíl pouhých jedenácti bodů, ale přesná střela Beránka, který našel zase svojí střeleckou parketu, se domácí přeci jen dočkali svého prvního nadstavbového vítězství. A že proti favoritovi skupiny, nečekal snad nikdo. Ale tým konečně šlapal a bylo po dlouhé době vidět, že klape jako tým, což v předchozích zápasech moc vidět nebylo.