Oblastní přebor se týmu mužů nevyvíjí podle představ – SOUHRN ÚVODU SEZÓNY

Lovosické áčko má za sebou první 4. kola Oblastního přeboru mužů, kde s aktuální bilancí jedné výhry a tří proher drží na 5. příčce soutěže. V následujících řádcích se dočtete o průběhu sehraných zápasů a co zapříčinilo jejich výsledek.

Blamáž v České Lípě

Úvodní zápas nového ročníku tradičního Oblastního přeboru mužů Severních Čech započal na ošklivé palubovce České Lípy. V minulém ročníku přesně zde započala menší týmová krize, s mírnými obavami se tým vracel do potemnělé školní tělocvičny vhodné na dvouhru badmintonu.

Lovosice jsou v omlazovací fázi, kdy zkušené hráče, kteří se přes léto z osobních důvodů odpojili, nahradili mladší prospekty, kteří v týmu budou pomýšlet na větší herní vytížení, než tomu měli ve svých rodných klubech.

Na druhé straně ale čekal velezkušený tým domácí Lípy, která vyznává druh pomalého basketbalu, který místní hřiště výborně umožnuje. Domácí si hned v počátku vybudovali dvouciferný náskok, který drželi po většinu utkání. Důležitou informací ale bylo, že se českolipští sešli v sestavě pěti hráčů, nemohli tak ani jednou během zápasu vystřídat.

Lovosičtí nedopustili ale při deficitu asi 15 bodů žádné větší navýšení, vše tak měla rozhodnout poslední čtyřminutovka. Zde došlo k zásadnímu okamžiku, kdy si pátý faul připsal jeden z domácích hráčů a soupeř tak dohrával ve čtyřech. Tato pasáž byla využita, ale stateční domácí i přes početní nevýhodu dokázali kontrovat skvělými střelami, ale i zásadními obranými chybami Lovosic. S obráncem navíc jen sledovaly, jak jeden z hráčů České Lípy zvedá volnou trojku a rozdíl tak byl opět mimo dostřel. Čtyřčlenná sestava se dostávala i na čáru trestného hodu a díky jejich úspěšnosti si držela vedení asi 7 bodů.

Další vyfaulování přišlo asi 70 vteřin před koncem, ale lovosická sestava, přestože se dotáhla na tři body rozdílu, nepochopitelně volila špatné varianty v útoku, kdy stačilo pouze nájezdy atakovat tři stojící obránce, kteří jen čekali na závěrečnou sirénu.

K jednoduše zakončeným protiútokům nedocházelo, závěru nepomohla ani psychická nestabilita jednotlivců, a přestože tým Lovosic korigoval trojkou na rozdíl tří bodů a v následném protiútoku již pod tlakem časomíry málem sahal další trojkou po prodloužení – ta ale do koše nespadla a blamáž hned v prvním zápase byla na světě. Česká Lípa si zaslouží absolutní respekt, jak zkušeně zvládla závěr zápasu i přes početní nevýhodu. Lovosice tak okusily další nepříjemný, ojedinělý basketbalový scénař.

BK Česká Lípa – ASK Lovosice 81:80

https://sec.cbf.cz/souteze/oblastni-prebor-muzi.html

Pacička Anton a pokořená stovka

Odčinit propadák v úvodním kole bylo třeba hned na hřišti mosteckého Baníku B, který v minulém ročníku obsadil předposlední místo. Tohoto soupeře se ale nevyplácí podceňovat – už jenom kvůli mládí, které se přes léto mělo šanci zlepšit.

V první části si vzal útok na starost nejlepší střelec minulé sezóny Karel Anton – ten zaznamenal pět úspěšných trojkových pokusů (jeden i s faulem) a zapsal za 10 minut hry 16 bodů. V produktivitě se k němu podobně připojil i Pavel Kyzivát, který atakoval domácí obránce rychlými nájezdy do koše a jednoduše skóroval.

Mostečtí se po drtivém útoku malinko oklepali až ve třetí části, kdy byl náskok Lovosic na hranici 20 bodů. Ta byla také jediná, kterou domácí vyhráli (28:24). Obrana malinko povolila a střelci z řad Baníku volné střeli využili. Lovosičtí tak museli být v pozoru i celou poslední část, když ale náskok stále ukazoval dvouciferný náskok a pak i vstřelených 100 bodů, mohli se tak radovat z vítězství.

BK Baník Most B – ASK Lovosice 84:100

https://sec.cbf.cz/souteze/oblastni-prebor-muzi.html

Lounská akademie na Lovosice umí

Dalším pikantním utkáním bylo již bylo v pořadí třetí venkovní pro tým Lovosic na palubovce v Lounech. Zde je basketbal až kulturní záležitostí – cestu si do haly našlo přes 60 lidí a vytvořili skvělou atmosféru.

Tradiční hororový úvod si zde lovosičtí opět neodpustili a hned po první části prohrávali už i o 14 bodů. Ve druhé části k vyrovnání zavelel Jiří Puchar, který 11 body ve druhé části dostal svůj tým na dostřel jediné střely.

Obrátit vedení na svou stranu se ale ani jednou nepodařilo, naopak ve třetí čtvrtině se opět útok zasekl díky dobré obraně domácích, kteří Lovosicím dovolili opět jen 7 bodů (stejně jako v úvodní části). Louny hrály osvědčené a jednoduché signály, ze kterých bez problémů skórovali a opět si vybudovaly dvouciferný náskok. Lovosice nedokázali na tvrdou obranu nijak odpovědět a lounští dokráčeli k vítězství. Výsledných 45 vstřelených bodů ukázalo, kde je jeden z problémů.

BA Louny  ASK Lovosice 65:45

https://sec.cbf.cz/souteze/oblastni-prebor-muzi.html

Křešický tlak ukázal zásadní nedostatky

Další nevyzpytatelný soupeř a další utkání na hřišti soupeře, místo činu Aréna Křešice.

Tým Křešic se od základu změnil. Zásadně omlazený tým je plný energie, chuti hrát basketbal a má jasnou vizi. Tou je prezentovat se agresivní hrou hlavně na obrané polovině a v útoku hledat co nejpřímější cestu do koše.

Oba celky se první část nejprve oťukávaly, ale domácí se jednodušeji prosazovali díky snaze na útočném doskoku. Lovosice se ke košům dostávaly o něco složitěji, přesto chtěly již od začátku vzhledem k šířce sestavy, činící plných 12 hráčů, udávat tempo hry. Ve zkratce lze říci, že se to téměř vůbec nepovedlo.

Křešice si drželi první poločas a i celou třetí čtvrtinu i desetibodový náskok, který se lovosickým podařili několikrát téměř vymazat. Vždy ale za skoro vyrovnaného stavu se opět vytratila bojovnost, v některých momentech se i odklonilo štěstí, ale hlavně pasáž těch samých chyb pořád dokola znamenala ztracené úsilí, které bylo třeba k vyrovnání vynaložit, domácí navíc přímočarou ofenzívou navýšili své vedení na 16 bodů

Během porady před čtvrtou čtvrtinou měli lovosičtí veškeré úsilí věnovat do úvodních dvou minut, kde bylo cílem snížit na jednociferný náskok a neustále na soupeře tlačit. Tento plán se rozpadnul jak domeček z karet, když Křešice zahájily poslední část šňůrou 16-0. Drtivý efekt měl za následek ostudné propadnutí až o 30 bodů a lovosičtí byli na kolenou. Nikdo nedokázal využít potenciál podkošových hráčů, kteří mohli jednodušeji skórovat a radši se volili nesmyslné nájezdy, končící buď ztrátou nebo zvracení-spouštějící zakončení.

Za první historickou prohru s Křešicemi mohl nedůraz na doskoku, kdy si domácí doskakovali vlastně téměř kdykoliv, směšná a slabá obrana, minimální tlak na rozehrávače soupeře a v neposlední řadě neúspěšná střelba. V zápase se znovu ukázala psychická slabost u některých hráčů, kteří místo toho, aby frustraci přetavili v něco pozitivního na hřišti, radši negativně konfrontují vlastního spoluhráče, což je v týmovém sportu naprosto nepřijatelné. Zrovna v tomto zápase si neměl co kdo vyčítat, vzhledem k debaklu o 29 bodů.

BK Děčín Křešice  ASK Lovosice 80:51

https://sec.cbf.cz/souteze/oblastni-prebor-muzi.html

Vše se musí hodit za hlavu a je nutné se připravit na první domácí zápas, na který jste všichni srdečně zváni!

ASK Lovosice – BA 2006 Roudnice nad Labem

11. 11. 2022 od 19:30

hala U Přívozu, Lovosice