Vstup do nové sezóny dorostenkám napůl vyšel

O slabé kusy přefiltrovaný a o novou hráčku posílený tým dorostenek začínal nadregionální ligu skupiny A na svém hřišti, kdy vyzval Baník Most a Tygřice Louny. Úvodní zápasy měly napovědět, jak je vlastně družstvo na nový ročník připraveno.

Pro nadcházející zápasy bude zásadní, jak se lovosické popasují s úzkou sestavou, kterou aktuálně mají. Hráčky tedy ihned poznají, jak kvalitně se během léta individuálně připravily.

Vysoké tempo hry, které nasadil Baník Most hned v úvodu utkání, malinko domácí zaskočilo. Vysunutá obrana dělala problém při samotném přechodu na útočnou polovinu a v momentě, kdy rozehrávačka Lovosic driblovala s hlavou dole (což se stávalo trestuhodně často), nevšimla si zdvojení a své volné spoluhráčky a nabídla tak soupeři jednoduché body.

Útočná fáze byla splašená, na nic se nenašel klid a hostující s postupem času jen navyšovali náskok. Fyzický fond nestačil pro rychlý návrat do obrany, Most hrál jednoduše, individuálně i kombinačně kvalitněji, než domácí, kteří v závěru zápasu těsně neuchránili stobodovou hranici.

ASK Lovosice – Baník Most 34:101 (20:48)

Střelkyně: Kylíšková a Kalinová po 6, Zemancová, Šulerová a Dlouhá Adéla po 5, Dlouhá Barbora 4, Klančíková 3.


Taková malá neznámá v podobě Tygřic z Loun čekala hned druhý den v neděli. S tímto klubem se naše setkaly v mini žákovských kategoriích, od té doby ale utekl nějaký čas. Odhadnout před zápasem přibližný průběh bylo tedy pro experty velmi těžké.

Predikce hned od počátku prvních minut lehce narušil nástup Loun, které se díky úspěšným střelám z pole dostaly do vedení 0:9. Lovosice musely zlepšit obranu a přechod do ní. Ofenzíva potřebovala uklidnit – na rozdíl od včerejšku tu byla možnost hrát a stavět útok bez nátlaku obránců. To se do konce první poloviny celkem povedlo, což mělo za výsledek vyrovnaný…výsledek.

Důležité nejen pro tento zápas bude maximálně omezit počet faulů nezávisle na agresivitě obrany. A to byl jeden z problému. Domácí nedokázaly častokrát bránit čistě a hosté tak trestali z trestných hodů. Vytažená obrana na rozehrávku Loun byla ale klíčová v dostání se zpět do zápasu a trend pokračoval i v druhé půli.

Hráčky samy viděly, že stačí hráčku dostat obranou mírně pod tlak a přinese to ovoce. Do role hlavní rozehrávačky se možná nechtěně pasovala nová posila Kalinová, která při driblinku jako jediná zvládne při driblinku měnit směr s hlavou nahoře. Díky tomu byli domácí schopné kombinovat a dostávat se do šancí.

Převzít otěže nad zápasem ale stále nebylo možné vinou špatného doskoku pod vlastním košem. Špatný doskok a nepozornosti obránkyň na slabé straně držely hosty ve hře.

Poslední část byla čistá válka o každý bod. Lovosice se opticky na každý koš hrozně nadřely, aby pak chybou pod vlastní obroučkou dopustily vyrovnání. V závěru podržely trestné hody, které zamezily tomu být na dostřel. Basketbalové šachy v posledních vteřinách ale dobře dopadly, obrana lovosických byla nadstandartní a jen díky špatnému přebrání při cloně hosté stáhli náskok těsně před sirénou na dva body, nic už ale nebránilo oslavám prvního vítězství.

ASK Lovosice – BA Tygřice Louny 60:58 (26:26)

Střelkyně: Klančíková 14, Kalinová 12, Šulerová a Kylíšková po 10, Dlouhá Adéla 7, Dlouhá Barbora 5, Zemancová 2.

Za dva týdny budou dorostenky hostit další šelmy – tentokrát Tygři Praha, pak tým Slaného – 17. a 18. listopadu.