Výjezd do vzdálených destinací dorostenkám vítězství nepřinesl

Závěr základní části nadregionální ligy doběhl téměř do svého konce. Sobotní 13. a nedělní 14. kolo odehrál lovosický tým na hřišti Mariánských Lázní a Plzně. Proti těmto týmům včetně Berouna budou naše hráčky bojovat v nadstavbové skupině o 5. až 8. místo.

Několikahodinovou cestu autobusem měly hráčky čas před zápasem vstřebat. Dostatečná časová rezerva před úvodním hvizdem pomohla lovosickým k aktivnímu vstupu do zápasu. Domácí byli tempem trochu zaskočeni a zápas po třech minutách a skóre 4-13 hned přerušili time-outem. Ten malinko utlumil rychlost hry hostů, vedení si přesto v první části udrželi.

Klíčové momenty ale přišli hned se začátkem druhé čtvrtiny. Lázenští zrychlili přechod do útoku a Lovosice nestíhaly návrat do obrany a skóre se bleskem naklonilo k domácím. Obrana hostů začala být laxní i v postupném útoku domácích a bez jakéhokoliv tlaku na míč jen sledovala s dvoumetrovým odstupem střelkyně, jak proměňují svoje pokusy ze střední vzdálenosti. Tuto disciplínu lovosičtí nezvládají a katastrofální úspěšnost střelby i z vyložených pozic znemožnila návrat do zápasu.

Druhá polovina bylo vyrovnaná. Obrana hostů začala lehce tlačit na míč, z čehož vycházel jednodušší útok, ale v něm opět střelkyně selhávaly a s množícími se pokusy bohužel body nepřibývaly. Lovosice potřebovaly dobrý úsek, ve kterém ubrání a doskočí a dostanou se do zápasu větší bodovou šňůrou, právě ale třetí část tohoto plánu nevyšla. Nepřesná muška z hranice vymezeného území srážela naděje na převrat a tak se hráčky museli smířit s porážkou.

BK Mariánské Lázně – ASK Lovosice 76:56 (40:26)

Střelkyně a sestava: Šulerová Eliška 23, Šulerová Marie 11, Dlouhá Bára 8, Klančíková a Kylíšková po 6, Dlouhá Adéla 2, Kocourková, Zemancová.

Zápas se rozhodl během druhé čtvrtiny, kdy obrana jednoduše odešla a domácí si skórem 28:10 vytvořili zásadní odstup. Zlepšená defenzíva hlavně ve druhé půli už nic nezvrátila a opět, zas a znovu mrzely nevyužité vyložené šance.


Aby mohly lovosické hráčky slavit úspěch proti Plzni stejně jako na domácím hřišti, museli předvést soustředěný výkon na obou stranách hřiště.

První čtvrtina sice hostům v úvodu ujela, ale zrychleným útokem a proměňováním trestných hodů se bodově dotáhli. Další kolaps obrany v druhé části ale znamenal odskok soupeře na dvouciferný počet bodů a situace byla podobná, jako den předtím.

Nezájem o doskok využívali domácí k vytvoření druhých, třetích, nebo i čtvrtých šancí. Plzeňští si několikrát doskočili i po svých trestných hodech. Lovosické hráčky byly všude později, většinu doskoků přenechaly soupeři a své střelkyně prostě na záda nebraly. Díky této činnosti si domácí zasloužili vyhrát, protože právě kvůli doskokům nepustili hosty ke hře.

Míč při driblinku utíkal do zámezí, pletl se mezi nohy a při přihrávkách proklouzával mezi prsty. Opět nepomohl ani driblink s hlavou dole, kvůli kterému lovosické vždy přišli o míč. Bylo opravdu bolestivé sledovat, jak i ty nejjednodušší herní činnosti hostů selhávali.

Ve druhé polovině byl ale stále čas na zdramatizování. Jenže se žádný z aspektů hry nezlepšil – domácí stále měli většinu doskoků pod oběma koši, protože je po celý zápas nikdo nebral na záda, tlakem na balon znepříjemňovali lovosickým většinu útočných plánů, a co bylo také důležité – své šance ze dvou metrů proměňovali.

DBaK A Plus – ASK Lovosice 61:43 (29:16)

Střelkyně a sestava: Šulerová Eliška 16, Kylíšková 15, Kocourková a Dlouhá Bára po 4, Šulerová Marie a Zemancová po 2, Dlouhá Adéla, Klančíková, Balogová, Dlouhá Karolína.

Po delší době sehrály dorostenky vyrovnaná utkání, ve kterých mohly pomýšlet na vítězství. O to se ale svými chybami dvakrát připravily a nezbývá jim než si počkat na soupeře ve své hale.

Střelkyně domácích se připravuje k druhému trestnému hodu. Na fotce už ale není následné zanedbání povinností hráček v modrém a následný doskok střílející hráčky v bílém.