Krutá prohra, která otřásla týmem v základech

Před týdnem tým mužů vycestoval do odvety proti Mostu. Kvůli předvedenému výkonu ale redakce nenašla sílu zápas nějak rozebírat, krátce si ho jen připomeneme. Na domácím hřišti proti tomuto soupeři lovosičtí urvali svojí první výhru, s podobnými myšlenkami přijížděli i do místní sportovní haly. Ty se ale rozplynuly během první čtvrtiny. Náskok Mostu balancoval kolem dvaceti bodů a hosté byli opět špatní na obou stranách hřiště. Obrana byla k smíchu, útočníci s úsměvem a na půl plynu procházeli do koše a snadno zakončovali. Most nakonec zvítězil 86:58.

Na to vše bylo ale třeba zapomenout. Asi nejdůležitějším zápasem končil letošní rok tým mužů doma proti Liberci. Ten měl před odvetou stejnou bilanci (2-9).

Úvodem byli domácí lehce zaskočeni, když neproměnili několik střel a po třech minutách stále svítila na tubuly 0. Ani soupeř nepřijel s ohněm v rukou, úvodní čtvrtinu ale hosté zvládli lépe 9:13.

Lovosice potřebovaly několikaminutovou pasáž, ve které by strhly vedení na svou stranu a trochu se ve hře zklidnily. Taková chvíle ale nepřišla a hrálo se vyrovnaně až do závěru zápasu. Domácí sice vedli ve třetí čtvrtině o 6 bodů, to bylo ale rychle pryč, když opět tým polevil v obraně, nechal doskočit soupeře po vlastních neproměněných trestných hodech, což se vlastně stává běžně. Hráči na doskoku svojí práci už na pohled neberou vážně a čekají, že míč sám od sebe spadne do ruky. Soupeř má tak proto velkou šanci, když se dostane skoro až pod koš a několikrát se mu tak podaří urvat útočný doskok. Přesto skóre 41:44 před poslední částí nic neznamenalo.

Nebe a peklo. Bílá a černá. Světlo, tma. Síla, slabost. Nějak tak se dá shrnout závěrečná čtvrtina, kterou přítomní diváci mohly vidět. Lovosice v úvodu čtvrtiny získaly konečně větší vedení (až 8 bodů). To si vypracovaly ještě tři minuty před koncem. Poté ale přišla basketbalová noční můra. Romeo a Julie je proti závěrečnému dramatu veselá příhoda. To, co v závěru celý tým předvedl, bylo ukázkové ztracení zápasu, který už vlastně držel v rukou. Liberci nezbylo nic jiného, než vysunout obranu a doufat v to, že pod tlakem bude donucena rozehra ke ztrátě. A přesně to se stalo. Třikrát. Absolutní selhání domácích v čele s rozehrávačem dalo hostům šanci se nadechnout. Ti ale kromě nádechu i vydechli, a začali pomalu topit domácí. Po tragické, hrozné a neomluvitelné ztrátě přišla trojka, po další obdobné ztrátě faul, pak opět a opět. Nikdo z diváků nechápal, co se děje. Ani někteří hráči nevěděli, co se děje. Po koši a třech trestných hodech bylo srovnáno. což ani liberečtí netušili, že se může stát. Minutu před koncem bylo vyrovnáno, a to po odpískání diskvalifikačních chyb na každou stranu. Do křížku se dostali dva soupeři po odpískaném faulu a začali si vyměňovat názvy pánských genitálií. Ty pan rozhodčí nechtěl poslouchat a oba borce náležitě odměnil předčasnou sprchou. 

Za vyrovnaného stavu se po trestných hodech  a timeoutu znovu ujali míče domácí, jenže hned při vyhození z pod vlastního koše opět tragicky pochybili. Pět vteřin před koncem hosté využili slabé obrany Lovosic, když nájezd potrestali košem s faulem. Nemožné se stalo skutečným. Třešničku na dort v podobě obřího exkrementu nasadil doskok domácích, kdy místo, aby po neúspěšném trestném hodu za stavu 56:58 míč lapil, tak ho volejbalově poslal přímo do rukou libereckých, což nádherně prezentovalo to, jak jim zápas spadnu do náruče. 

Sestava a body: Anton Karel 16, Puchar Jiří 10, Šebo Jan 10, Korous Jan 5, Jonáš Tůma 5, Žižka Pavel 4, Härting Václav 3, Puchar Jakub 2.

Těžko říct, jak se tohle mohlo stát. Ale jak je na celém světě známo: „v Lovosicích je všechno možný…“.