ASK Lovosice – BA Tygřice Louny, U13

K těmto dvěma utkáním směřovala celá sezóna. Tygřice z Loun přijížděly do lovosické haly bez jediného vítězství, proto byla očekávání domácích jen ta nejvyšší. Děvčatům se při prvním střetnutí podařilo urvat oba zápasy na svoji stranu, stejné úmysly měly i dnes.

V první čtvrtině prvního zápasu měli hlavní slovo lovosické. Lounským nedávali žádný prostor, proměňovali střeli i mimo bednu a svojí bojovností si vysloužili pěkné vedení. Bodově se prosadit dokázaly hned čtyři hráčky.

Druhá pětka navázala v podobném duchu, jen proti nim stály o trochu schopnější soupeřky. Střelecky vyrovnanější pasáž doprovázelo velké množství faulů, většinou naprosto zbytečných. Náskok se přesto o něco málo zvětšil díky bodům Cermanové a Smolové. Vedení v poločase o 14 bodů přineslo nervóznímu týmu trochu klidu.

Ten byl ale hned pryč, soupeř totiž vlétl do třetí části jako vítr. Větší bojovností, hladovostí po balonu a kolektivnější hrou se Lounům podařilo náskok nebezpečně stáhnout. Přicházely zbytečné ztráty, nepřesné přihrávky a znovu spousta faulů, po kterých soupeř házel devět trestných hodů.

Závěrečná pětka musela vyhecovaného soupeře přibrzdit, aby mohla pomýšlet na vítězství. Cestu si zkomplikovala rychlými čtyřmi fauly, hosté tedy po každém další házel trestné hody. Prosazovat se dokázala jen Cermanová, která jako jediná zvládá rychlý běh a driblink zároveň. Velká komplikace nastala, když si Zemancová udělala pátou osobní chybu, holky tedy dohrávaly napjatý závěr ve čtyřech. V tomto složení si připsali dva důležité koše, v obraně se zaměřili na nebezpečné soupeřky a dotáhli zapas do vítězného konce.

Bylo by dobré zmínit, že i přes zkrácenou velkou přestávku utkání trvalo 1 h 50 min.

ASK Lovosice – BA Tygřice Louny 44:38 (30:16)

Body a sestava: Cermanová Barbora 18, Šulerová Marie 10, Kocourková Adéla 4, Smolová Viktorie 4, Dlouhá Karolína 4, Zemancová Adéla 2, Balogová Vanesa 2, Sedláková Eliška, Kylíšková Tereza, Hudáková Daniela.

Po krátké pauze hned odstartovalo druhý souboj. Hosté svojí aktivitou zaskočili lovosické, ty během chvíle posbíraly čtyři fauly – soupeř byl připuštěn ke 13 trestným hodům. Lounům se několikrát povedl koš s faulem, a tím si vytvořily obstojný náskok. Domácí ale podržela Kocourková, která v této části nastřílela všech osm bodů. Hrozivé množství faulů hosté ale nevyužili, přesto bylo vedení na jejich straně.

Druhá pětka bohužel navázala podobně. Špatný výkon byl důsledkem nekolektivní hry, pomalých reakcí na pohyb soupeře, opět zbytečnými fauly, hloupými ztrátami, nedůrazným doskokem a nezvládnutým driblinkem. Na děvčatech bylo vidět, že strašně chtějí, jenže se každá snažila sama za sebe. Bohužel hosté byli v laufu, kterému pomohlo i početnější lounské publikum.

Ztráta 13 bodů v poločase vypadala bledě, ale domácí si nemohli dovolit takhle brzo zápas odevzdat.

Naprosto fenomenální výkon předváděla lovosická sestava hned od začátku třetí čtvrtiny. Hra byla perfektním příkladem toho, jak to má vypadat. Ohromná bojovnost o každý míč, konečně čistá obrana, kombinace na útočné polovině, proměňování šancí, využívání nepozornosti soupeře – to vše mělo za následek vymazání bodového náskoku Loun, které se přes obranu zmohli jen na 4 body. Kolektivní hra málem vyústila ještě ve vedení, to by ale děvčata musela proměňovat trestné hody.  Ty totiž byli největší kámen úrazu.

Náskok soupeře byl pouze jeden bod. Závěrečná pětka musela odevzdat všechno, co měla. Jenže se jí nepovedl zachytit úvodní nápor lounských, a díky jejich přímočarosti, si lovosické znovu připsaly 4 rychlé fauly. Nekonečná čtvrtina, plná faulů a chyb z obou stran, vyústila v náskok šesti bodů pro hosty už jen tři minuty před koncem. Snad jen díky štěstí a tvrdohlavosti lovosických hráček se podařilo téměř vyrovnat.

Velice nepříjemný okamžik se stal minutu před koncem, kdy se hned po prohraném boji o balon dopustila pátého faulu Zemancová. Nepříznivý stav tak museli děvčata odvracet znovu ve čtyřech.

Soupeř znovu přesilovku téměř nijak nevyužil. 28 vteřin před koncem ale vybojovala dva trestné hody Dlouhá a mohla jimi dokonce poslat tým do vedení. Podařilo se jí jen skóre dorovnat, hosté v posledních vteřinách ještě vystřelili, ale střela v koši neskončila, a tak infarktový závěr měl mít dohru v prodloužení.

Do prodloužení oba týmy postavily to nejlepší, co měli. Domácí měli ze začátku lehkou převahu a v půlce nadstandartní hrací doby se konečně dostali do jednobodového vedení, které ale košem Louny po chvíli obrátily.

Další vyfaulovanou lovosickou hráčkou byla tentokrát Cermanová, která faulovala při obraně hned po vyhození na druhém konci hřiště. Slečny ale nic nezabalily, a i přes obdržený koš s faulem, který určoval ztrátu tří bodů, stále bojovaly. Šance na vítězství klesly až po dalším koši hostů, kteří utekli mimo dostřel. Šulerová chtěla ještě unáhleným tříbodovým pokusem vykřesat naději, to se jí ale těsně nepovedlo, a tak z toho byla prohra v prodloužení…

ASK Lovosice – BA Tygřice Louny 44:51 (12:25)

Body a sestava: Kocourková Adéla 13, Cermanová Barbora 11, Šulerová Marie 8, Balogová Vanesa 5, Kylíšková Tereza 3, Smolová Viktorie 2, Dlouhá Karolína 2, Zemancová Adéla, Sedláková Eliška, Hudáková Daniela.                                   

Trenér Lovosic byl přesto s výkonem a bojovností spokojený, i přes zklamání ze závěru druhého utkání. Děvčata musí omezit triviální chyby, jako třeba driblink s pohledem na míč, zbytečné fauly a nepřesné, laxní přihrávky.

Nepřípustná je taky absolutní odevzdanost a neaktivita některých hráček ve chvílích, kdy se zrovna nedaří, ale po razantní domluvě s trenérem tyto okamžiky nenastávaly často.