8. ročník turnaje veteránů

Lovosický basketbalový klub slaví 60 let svého působení a své oslavy začal od kategorie, která měla a má zásluhu na tom, že lovosický basketbal stále žije. Turnaj se oproti zvyklostem konal o měsíc dříve, ale za to stál rozhodně za to. Vždyť po třech letech se na turnaji opět objevila reprezentace ČR a ve složení, v jaké organizátor turnaje ani nedoufal. Přijel totiž nejlepší střelec historie českého basketbalu Josef Jelínek a jedna z bývalých ikon českého basketbalu Kamil Brabenec.

Poprvé se na turnaji představil tým z Prahy (Zlíchov Praha) a turnaj doplnil jak domácí tým, tak i tradiční tým z Kravař.

První utkání svedlo dohromady Lovosice s Kravařemi. Hosté sice měli celkem prázdnou střídačku, ale jak praví staré basketbalové rčení, „začíná se od nuly a hraje se pět na pět“, což se také projevilo na hřišti. Lovosičtí se sice snažili, v jednu chvíli dotáhli svého soupeře na dva body, ale jelikož jim poté „odešla“ střelba, Kravaře získaly dva body (31:41).

Repre si to v druhém utkání rozdala s Prahou a hlavně začátek druhého poločasu rozhodl o vítězství reprezentace (46:26). Hned následující duel mezi Prahou a Kravařemi byl asi nejnapínavější. Zlíchov nakonec Kravaře porazil o dva body (23:21). Kvalitní utkání, ve kterém sice padlo málo bodů, ale „nervy tekly správným způsobem“. Samozřejmě rozhodčí vše v klidu vyřešili, takže žádné „téčko“ nepadlo.

Zápas Lovosic s reprezentací byl svátkem pro všechny přítomné. Vždyť komu se poštěstí zahrát si proti bývalým hvězdám, které se pohybovaly po českých palubovkách. Zápas sice skončil podle očekávání úspěšně pro hosty (26:56), ale co naplat, byl to zážitek.

Aby lovosičtí mohli myslet na lepší umístění, museli porazit Prahu. Jenže zbytečné ztráty a mnohdy neúspěšná střelba se podepsaly nad další prohrou, znamenající nakonec celkově čtvrté místo pro Lovosice (34:47). I poslední utkání mezi reprezentací a Kravařemi mohlo ještě zamíchat pořadím, ale repre si celý zápas bez problémů ohlídala a zaslouženě turnaj vyhrála (50:22).

Po předání pohárů a diplomů se hráčky a hráči přesunuli na „druhou fázi“, kde si „sdělovali“ dojmy z právě proběhlého turnaje.

Poděkování si zaslouží za bezproblémové odpískání všech utkání i rozhodčí slečna Martina Blašková a pánové Ivan Galia a Jára Pazourek. Díky i časomíře Honzovi, Vojtovi a Karlovi.

Konečné pořadí týmů:

1. Reprezentace ČR
2. Zlíchov Praha
3. BK Kravaře
4. ASK Lovosice

Sestavy jednotlivých týmů:

ASK Lovosice – Landa, Řezníček, Špringl, Pavla se Zdenou, Puchar, Mydlil, Pazourek, Kala, Šulerová, Jarošová, Balcárek.

BK Kravaře – Pacholík, Smeták, Procházka, Vorlíček, Vomáčka, Treutner.

Zlíchov Praha – Dusil, Mego, Werner, Kohl, Böhm, Toman, Koutský, Homolka.

Repre ČR – Krejčí, Brabenec, Žižka, Bříza, Svojanovský, Jelínek M., Jelínek J., Porazil, Černý, Zbuzek.