U 12 – Liberec

Poslední zápasy letošního roku odehrálo družstvo U 12 v neděli 22.12. na domácí palubovce v Roudnici n. Labem.

Oba dva zápasy se jim povedly, vyhráli velkým rozdílem a zahráli si všichni hráči. Nejlepší hráčkou obou utkání byla Eliška Šulerová, dařilo se ji v obraně i střelecky. Eliška také hodně vypomáhala v obraně svým mladším spoluhráčkám, které ještě nezvládají obranu, ona má přehled o hře na celém hřišti a dokáže být zrovna tam, kde je potřeba. Měla snahu přihrávat své sestře, aby i ona se už zapsala do listiny střelců, ale Maruška je ještě hodně mladá a nedokáže dojít s míčem až ke koši. Nejlepší střelec a i nejlepší hráč z chlapců byl Pavel, i on hrál kolektivně, dokázal sebrat soupeřkám míč čistě, sám šel do koše nebo přihrával spoluhráčům. Dařila se mu střelba ze střední vzdálenosti dovolil si několik basketbalových parádiček a bylo to hezké. Druhý nejlepší střelec z chlapců Michal hrál také hodně kolektivně, čistě ubránil i vyšší soupeřky, vzal jim lehce míč a skóroval z nájezdů, když nemohl střílet, míč přihrál lépe postavenému spoluhráči. Eliška, Pavel i Michal vypomáhali svým spoluhráčům v obraně, hodně jich má ještě problémy s dobrým postavením v obraně a oni jim pomohli a soupeřky zdvojovali. Hodně košů si dal Mirek, také hrál čistě v obraně a některé míče, co sám vybojoval, dokázal přes celé hřiště dovést až do koše soupeřek. V prvním utkání zahrála dobře Sára, je rychlá a tak i jí se podařilo několik nájezdů do koše, ale v obraně musí přidat, občas neví, kde je hráčka kterou má bránit. Ale její akce v tomto zápase byly opravdu pěkné. Viktor dokáže zabrat v obraně, dokáže i hráčku ubránit, dokáže míč vybojovat, ale už neumí dojít až ke koši soupeřů a pak úspěšně skórovat. Je zbrklý a střílí i z nemožných pozic. Víc bodů by už mohla přidávat Jana, ale její střelba je nezodpovědná, technicky špatná, měla by víc přemýšlet, jak ten míč hází. Ale když chce, tak také umí zabrat a soupeřky ubránit. Je dost vysoká a kdyby občas vyskočila, měla by velký počet doskoků.

Adéla a Vanda by také už měly dávat víc bodů, jenže jejich odhazované míče do koše nepadají, ani v obraně se moc neukazují, jsou pomalé a většinou mají špatné postavení, takže jim soupeřka uteče.

Eliška Formánková a Adéla Knopová se do hry zapojí, ale i ony ještě moc nezvládají obranu, jsou také pomalé a ve hře neprůbojné, ale snaží se. Byla s námi i nová hráčka Lucka a Vašík. Zahráli si dostatečně, ale jejich herní zkušenosti jsou malé, i tak se Lucka několikrát zapojila do boje o míč a vybojovala ho.

Ve druhém utkání udělaly trenérky změnu ve složení pětek. Na hřiště nastoupila Eliška Š., Pavel, Michal a s nimi vždy někteří z mladých hráčů. Naše opory měly za úkol si dobře míč rozehrávat, spolupracovat spolu a vidět se na hřišti tak, aby přihrály v útoku lépe postavenému spoluhráči a ten mohl skórovat. Trochu jim to trvalo, ale pak na to přišly, co tím trenérky myslely a hrály pěkně, kolektivně a vycházela jim i střelba. Mladším hráčům ještě vypomáhaly v obraně a občas je i zapojily do hry. Za to si zaslouží pochvalu. Bylo to pěkné, každou svoji čtvrtinu ve druhém zápase vyhrály 30:2 a 34:4.

Druhá pětka byla složena z hráčů, kteří se občas vezou s ostatními a teď si museli sami rozehrávat, chodit si pro míč, zodpovědně bránit anebo si v obraně vypomáhat. Museli se spolehnout sami na sebe, nikdo ze starších jim to tentokrát nerozehrával. Hráli ve složení Brůnová, Udatná, Smutný, Pokorný a Durková a občas měli i povedenou akci. Víc se jim dařila akce na útočném koši, ale bodů moc nedávali a dokonce jednu svoji část hry prohráli. Do této pětky střídali i mladší a míň zkušení hráči, aby i oni museli hrát a o míč bojovat a tím se to učit.

V obou utkáních si hráči zkoušeli zahrát naučené akce, které většinou vycházely a mladší hráči se učili, jak na to.

Celkově pochvala všem hráčům, byly to pěkné a pohodové zápasy.

ASK–BK Lovosice – Lokomotiva Liberec 95:17 (47:8)

Sestava a body – Kyzivát 28, Bednařík 20, Šulerová 18, Pokorný 14, Udatná 10, Brůnová 3, Dlouhá 2, Šulerová M., Knopová, Formánková, Smutný, Durková, Klančíková, Durek.

ASK-BK Lovosice – Lokomotiva Liberec 82:19 (44:9)

Body – Kyzivát 26, Bednařík 22, Šulerová 16, Pokorný 8, Smutný 4, Brůnová 2, Udatná 2, Durková 2.