První klopýtnutí proti favoritovi z Děčína

Velké mediální pozornosti se těšil zápas 5. kola Oblastního přeboru mezi dvěma zatím neporaženými týmy. Lovosické áčko hostilo děčínskou Seniorku.

Ve sváteční den, kdy naše krásná republika slaví Den boje za svobodu a demokracii, se odehrál šlágr nejnižší basketbalové soutěže, který měl slibovat dospělou hru okořeněnou zkušenostmi na obou stranách.

Domácí se vrhli do zápasu o něco aktivněji, přesto se Děčín neustále držel na dostřel. Oba týmy si hlídaly obranný doskok a střílely poměrně dobře ze střední vzdálenosti. Největší vedení si lovosičtí vybudovali z kraje druhé čtvrtiny, kdy se mimo jiné dvakrát v krátkém sledu trefili za tři body a šnůrou 8:0 vypramenilo ve skóre 26:17. Poté ale přišla temná čtyřminutovka, kterou hosté ovládli 2:14. Poločasové vedení bylo zapříčiněno především odfláknutou obranou a měkkými fauly, přes které soupeř dokázal jednoduše skórovat. Hra se před velkou přestávkou úplně obrátila a hráče v bílém tak čekala těžká zkouška.

Srovnat se na obranné polovině a zjednodušit ofenzívu měl být klíč k návratu do zápasu. Bohužel ani jedno se Lovosicím úplně nevyvedlo a hosté se navíc začali trefovat z dálky. Část, ve které Seniorka opět využívala soft faulů, chodila si pro trestné hody a trefovala za tři, vypramenila až ve dvacetibodový deficit. Obrana bez tlaku na míč, zmatený a splašený útok – tak by se dal charakterizovat výkon lovosických ve třetí části, kteří jakoby rezignovali na dobrých úvodních deset minut.

Lovosice postavené ke zdi neměly co ztratit a chtěli poslední část ukázat všem 40 neplatícím divákům, že ještě zabojují a udělají z tohoto večera ještě zápas. Zlepšená komunikace v obraně, výpomoc ze slabé strany a zvětšený tlak na míč vyústil ve snížení až na 68:73, ale dostat se na dostřel už bylo nad síly lovosických střelců a zkušený Děčín, který hru zkušeně zpomalil, si již úplný závěr pohlídal a zaslouženě zvítězil.

Management týmu bude muset rychle zanalyzovat důvod, proč došlo k výpadku uprostřed zápasu. Defenzivní kolaps a nedostatečné nasazení je něco, co může potrestat další soupeř, který do haly U Přívozu zajíždí hned další čtvrtek. Áčko opět hraje doma, a to proti roudnické Akademii 2006.

Chceme z celého srdce poděkovat všem divákům, kteří si ve sváteční den udělali čas a dorazili nejen na basketbalový šlágr, ale že také využili nově otevřeného bufetu, který nabídl širokou škálu občerstvení. Zde je zvlášť třeba poděkovat firmě ISTA Solar s.r.o. – lovosický dodavatel fotovoltaiky, který chod bufetu zaštítil.